Stor litteratur i våra läsare

E-böcker med den kommande nobelpristagaren i litteratur väntar oss alla i höstkylan. Men vem vinner egentligen i år, och varför har många amerikanska författare en aversion mot detta kända och eftertraktade pris?

pexels-photo-76942-largeOavsett hur tekniken påverkar hur vi uttrycker oss, via sociala medier eller genom någon slags Virtual Reality,som det skrivits om i ett tidigare inlägg, kommer förhoppningsvis alltid stor litteratur finnas kvar – i E-böcker eller klassiska inbundna. Vad är då stor litteratur? Om detta råder delade meningar, men många skulle nog kunna vara överens om att flera av de som vunnit Nobels litteraturpris kan anses att ägnat mycken tid åt att åstadkomma just stor litteratur.

Vem vinner då Nobels litteraturpris i år? Det är oklart men några av de amerikanska författare som finns med på listan av möjliga pristagare är bland andra Joyce Carol Oates, Thomas Pynchon, Don DeLillo, Joan Didion och Philip Roth, enligt en artikel i Dagens Nyheter.

Konstnärlig utmärkelse som väcker uppmärksamhet

Det finns tydligen en ganska vidspridd motvilja mot just Svenska Akademien i just USA, eller kanske främst hos amerikanska litteraturkritiker och författare. Kanske har det med den dåvarande ständige sekreteraren Horace Engdahls uttalande från 2008, som inte lät vänta på starka reaktioner:

”…dåvarande ständige sekreteraren sa att USA är för isolerat och fördomsfullt för att kunna mäta sig med Europa när det kommer till stort litterärt skapande.”

 

Vem det än blir som får årets Nobelpris i litteratur kommer vi dock antagligen ladda ner böckerna digitalt i våra läsare eller njuta av boken i sin originalform – i papper, inbunden och med en doft från tryckeriet.

 

Scroll to top