E-bokformat

Som med alla andra former av media är frågan om vilket format som ska gälla viktig när det kommer till e-böcker. Man kan jämföra med tidigare tvister, som den mellan de olika formaten för hemvideo vid 70-talets slut. Den gången gick VHS segrande ur striden, men den här gången är det inte avgjort ännu. Kanske kommer vi att få se flera format för all framtid, inte minst eftersom det inte kräver några större resurser att överföra en textfil från ett format till ett annat, och olika format har olika för- och nackdelar, samt är kopplade till olika hårdvaruplattformar.

PDF

Ett format som egentligen inte är tänkt för e-böcker, men som man ständigt träffar på, är PDF. Sedan det lanserades 1993 har PDF blivit ett av de allra vanligaste sätten att dela med sig av filer, inte minst mellan användare av olika system. En fil som har skapats på en PC med Windows kan utan problem läsas på en smartphone med Ios, Android eller något annat operativsystem.

PDF står för Portable Document Format och skapades just för att man ville ha ett filformat som enkelt kunde läsas på olika typer av datorer, utan att man behövde oroa sig för att något skulle förändras eller förvrängas. Namnet på filformatet syftar på att det kan transporteras mellan enheter utan problem.

EPUB

Ett annat populärt format är EPUB, vilket helt enkelt står för electronic publication. Till skillnad från exempelvis PDF anpassar sig EPUB-filer efter det format som de visas i, och optimerar texten efter visningsytan. Detta gör att det lämpar sig väl för plattor och mobiltelefoner i olika storlekar, eftersom en fil kan läsas på flera olika enheter, och i behaglig storlek och upplösning.

KF8

Kindle Format 8 är den senaste versionen av Amazons eget filformat, som kan läsas dels på deras egna e-bokläsare Kindle, dels på andra tillverkares hårdvara, med ett speciellt program för att läsa filformatet. Ett exempel på sådan mjukvara är Kindle-appen till Iphone och Ipad.

Scroll to top