Därför är ljudböcker bra för barn

Att barn lyssnar på ljudböcker är bra för deras språkutveckling. Det är också perfekt underhållning för barn. Ljudböcker är ett bra komplement till högläsning.

Att barn lyssnar på ljudböcker är bra för att det utvecklar deras läs- och skrivförmåga. Barns språkutveckling får också en extra skjuts genom att lyssna på en ljudbok. Om ditt barn ska lyssna på ljudböcker är det viktigt att hen använder hörlurar som är anpassade speciellt för barn. Det finns många fina hörlurar till barn att köpa både med och utan sladd. Barnhörlurar finns med olika mönster och figurer på. Varför barn ska ha specialanpassade hörlurar som har en begränsad ljudvolym är för att barns öron är väldigt känsliga. För högt ljud kan skada barnens öron.

“Som förälder kan det vara ett bra sätt att tipsa om ljudböcker till ett barn som visar läströtthet.” Läs mer här

Ljudböcker och högläsning kompletterar varandra bra

Förutom att ljudböcker är utvecklande är det en utmärkt underhållning för barn vid exempelvis långa bil- eller flygresor. Det finns ett enormt stort utbud av olika ljudböcker för barn i alla möjliga åldrar. Ljudböcker kan göra böcker till en rolig upplevelse och det kan skapa mer läslust hos barn. Det är perfekt att komplettera ljudböcker med att läsa för barnet. Att ha en rutin att alltid läsa för barnet innan sängdags är perfekt. Det är också väldigt bra för barnets språkutveckling och ordförråd. För att få upp barnets intresse för böcker är det bra att börja när barnet är litet.

Scroll to top